Spelinfo

Par 3 pitch-en-putt golf

Alle 18 holes bij pitch-en-putt zijn par 3. Dat wil zeggen dat er drie slagen staan voor iedere hole. Wij hanteren een maximum aantal slagen van zeven per persoon per hole in verband met de tijdslimiet. Indien u meer dan zeven slagen per hole nodig heeft dient u acht slagen te noteren en door te lopen naar de volgende hole.

Spelvormen, handicap en telling

We kennen bij pitch-en-putt golf een tweetal spelvormen.

Individueel: Iedere speler telt zijn of haar eigen score met een maximum van zeven slagen per hole. Aan het eind van de ronde stelt men het totaal aantal slagen en weet men de totaalscore.

Per team (Texax Scramble): Voor grotere gezelschappen is er de spelvorm Texax Scramble. In teams van minimaal twee personen doorloopt men de baan waarbij bij iedere slag wordt uitgegaan van de beste bal. Kort uitgelegd: Iedere speler slaat af. Vervolgens bepalen de teamleden welke bal het beste ligt (of wel het dichtst bij de hole dan wel op het gras en niet in het zand en/of water). Deze bal blijft liggen en de overige ballen worden opgeraapt door de personen die ze geslagen hebben. Iedereen speelt vanaf het punt waar de beste bal ligt met zijn of haar eigen bal verder. Dit wordt herhaalt totdat de eerste bal geputt wordt. Iedere keer spelen vanuit de beste bal geldt als één slag voor het hele team.

Bij golf wordt vaak de term 'handicap' gebruikt. Het woord handicap staat voor het aantal slagen dat een speler extra krijgt bovenop de par van iedere hole. Voorbeeld:

De hole is een par-3. De speler heeft handicap 54. Hiermee krijgt de speler 54 slagen 'extra' over 18 holes. Dus naast de 3 slagen van de par krijgt de speler er 3 extra per hole. Voor zijn/haar spelniveau mag de speler er 6 slagen per hole over doen. Zes slagen is dus de 'persoonlijke par'.

Betreft de puntentelling is deze afhankelijk van de speelvorm. Veelal gebruikt is het stableford tellingssysteem. Voor iedere hole die de speler op zijn of haar 'eigen par' loopt ontvangt de speler 2 punten. Iedere slag er onder is 1 punt extra. Iedere slag er boven is 1 punt minder.